DEN HAAG - Mensen die hulp zoeken omdat ze in financiële problemen zitten, moeten oppassen voor onbetrouwbare budgetcoaches en bewindvoerders.

Brancheorganisaties voor schuldhulpverlening krijgen steeds meer klachten van mensen die de dupe zijn geworden van het toenemend aantal malafide bureaus.

''Kijk goed uit met wie je in zee gaat'', waarschuwde voorzitter Joke de Kock van branchevereniging NVVK donderdag naar aanleiding van een bericht in het AD.

Harde cijfers heeft ze niet, maar het aantal klachten en vragen bij brancheorganisaties over 'foute' hulpverleners is volgens haar vooral in het afgelopen jaar toegenomen.

Die doen alsof ze willen helpen, maar presenteren vervolgens forse rekeningen voor vaak simpele handelingen zonder dat de financiële problemen zijn opgelost.

Gratis

Mensen die van hun schulden af willen, kunnen volgens De Kock beter bij de gemeente aankloppen. Daar is de hulp gratis en ze kunnen ervan uitgaan dat de schuldhulpverlening goed geregeld is. De NVVK heeft de politiek opgeroepen beter toezicht te regelen op nieuwe aanbieders van schuldhulpverlening.