AMSTERDAM – De rekeningen van de zorg wordt teveel bij de patiënten neergelegd. Het is daarom goed dat bijna 85 procent van de patiënten zegt niet meer zelf te willen te betalen voor de zorg.

Dit stelt directeur Wilna Wind van de patiëntenfederatie NPCF tegenover NU.nl. Verschillende politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma’s wel voorgesteld om mensen meer zelf te laten betalen via bijvoorbeeld het eigen risico.

"We moeten in de zorg eerst belangrijke debatten voeren. Nu wordt de rekening via een hoger eigen risico en eigen bijdrage door de politiek bij de patiënt neergelegd. Terwijl in de werkelijkheid er veel betere zorg geleverd kan worden zonder dat het veel duurder is."

Leefstijl

De NPCF ondervroeg ruim 5000 patiënten en zorggebruikers over hun opvattingen over hervormingen in de zorg.

Daaruit blijkt dat slechts een op de zes patiënten vindt dat het meer kan gaan betalen voor de zorg. Een op de drie patiënten vindt dat de leefstijl van invloed mag zijn op de eigen bijdrage en behandelvolgorde in de zorg.

Beloning

Wind pleit voor een nieuw beloningssysteem, waarbij zorgverleners op basis van behaalde gezondheidswinst krijgen uitbetaald. "In sommige gevallen kan er minder vaak een behandeling plaatsvinden als er meer gepraat wordt met de patiënt. Meer zorg is niet altijd betere zorg."

"Door het huidige systeem wordt het snijden in mensen vergoed en niet het praten met de patiënt."

Wind wijst erop dat in sommige ziekenhuizen twee keer zo vaak wordt geopereerd als in andere, bijvoorbeeld bij amandeloperaties. "Is dat goed voor patiënt of voor de portemonnee van dokters?", aldus Wind.

"Ook kan je ter discussie stellen of mannen met prostaatkanker wel altijd geopereerd moeten worden, wegens de risico’s op impotentie en incontinentie terwijl de overlevingskansen onder discussie staan."

Patiënten moeten daarom in de toekomst beter ingelicht worden zodat ze zelf beter kunnen kiezen. "De zorg is het laatste terrein waarop mensen nog geëmancipeerd moeten worden" zo stelt Wind.

Lees meer over de standpunten van de verschillende partijen over de zorg

Alles over de verkiezingen