BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel vindt de hervormingen die Italië momenteel doorvoert indrukwekkend en is ervan overtuigd dat die hun vruchten zullen afwerpen.

Dat zei ze woensdag na afloop van een gesprek met de Italiaanse premier Mario Monti in Berlijn.

Volgens Merkel zal door de inspanningen van Italië de concurrentiekracht van Europa verbeteren. Zij zei verder dat de eurozone alleen door nauwere samenwerking kan herstellen van de schuldencrisis.

''Wij zijn ervan overtuigd dat de ingeslagen weg de juiste is'', benadrukte de Duitse regeringsleider.

ESM

Merkel en Monti waren het niet eens of het Europese noodfonds ESM een banklicentie moet krijgen. Merkel zei het eens te zijn met ECB-president Mario Draghi dat een licentie voor het fonds in strijd is met Europese verdragen. Als het fonds een banklicentie zou krijgen, kan het vrijwel onbeperkt geld lenen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Monti zei dat een banklicentie haalbaar is, als het onderdeel uitmaakt van een breder pakket aan maatregelen en in een langere termijn perspectief.

EFSF

Het is de bedoeling dat het huidige Europese noodfonds EFSF wordt vervangen voor het permanente noodfonds ESM. Of dit doorgaat hangt nog af van een uitspraak van het Duitse Constitutionele Hof op 12 september. Merkel zei woensdag dat zij en Monti beiden geloven dat de invoering van ESM van groot belang is.

Vijf vragen over het noodfonds

Alles over de schuldencrisis in ons dossier