De VS willen hun verouderde staalfabrieken beschermen door heffingen op buitenlands staal

BRUSSEL - De EU is nog niet tevreden met de laatste toezeggingen van de Amerikanen in de slepende 'staaloorlog'. "Wat we nu hebben gekregen, is nog ver van wat we willen, al is het wel een stap in de goede richting", zei topambtenaar Salvatore Salerno van de Europese Commissie vrijdag.

De VS willen hun eigen verouderde staalfabrieken beschermen door heffingen op buitenlands staal. Die maatregel, die in Europa banen kan kosten, is volgens de EU in strijd met vrijhandelsverdragen van de wereldhandelsorganisatie WTO. De laatste tijd kwamen de Amerikanen met lijsten met staalproducten die van de importheffingen zijn vrijgesteld. Donderdag volgde een nieuwe lijst, volgens Washington de laatste.

Salerno, die aan het hoofd staat van de afdeling Staal bij het directoraat Handel van de Commissie, wijst erop dat de importheffingen nog steeds bestaan. "De uitzonderingen betreffen slechts een deel van de Europese export naar de VS." In een officiële verklaring roept de Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, de VS op om de handelsbeperkende maatregelen helemaal op te heffen.

Half september vergaderen de EU-ministers van Handel over de vraag of de EU tegenmaatregelen zal nemen. Dat besluit is al keer op keer uitgesteld omdat de VS telkens met nieuwe uitzonderingen kwamen. Volgens Salerno is het nog te vroeg om te zeggen of het opnieuw tot uitstel zal komen.