AMSTERDAM – Amsterdam Container Terminals (ACT) staat op het punt gesloten te worden. Hierbij komen 32 werknemers op straat te staan. ACT had al langer last van te weinig vraag uit de markt.

Dat is woensdagmiddag medegedeeld aan de ruim 30 werknemers die nu nog werken voor het Amsterdamse havenbedrijf, aldus bestuurder Tom Koning van FNV Bondgenoten en een woordvoerder van zusterbedrijf ECT.

Een voorlichter kon tegenover NUzakelijk geen uitspraken doen over een eventuele sluiting.

Jan Westerhoud is manager Noord-Europa van Hutchison Port Holdings, eigenaar van containeroverslagbedrijf ECT en ACT.

Rooskleurige toekomst

In 2010 werd er al gesneden in zeventig banen bij ACT. Toen werd ACT nog een rooskleurige toekomst voorgehouden door de opening van een nieuwe sluis in IJmuiden in 2020.

ACT, eerder bekend als Ceres Paragon, werd ongeveer elf jaar geleden gebouwd en was zeer omstreden doordat het de concurrentie aanging met de haven van Rotterdam. De gemeente Amsterdam heeft tientallen miljoen in de terminal gestoken.

De containersector in Nederland is in een malaise beland door enorme overcapaciteit. Onlangs werd bekend dat het aantal faillissementen in de binnenvaart al zijn verdubbeld dit jaar.

Het voortbestaan van ACT, voorheen Ceres, hing al langer aan een zijden draadje. De containerterminal maakte al eerder een doorstart omdat hij onvoldoende klanten wist te werven en in 2010 werden al 70 arbeidsplaatsen geschrapt.