ROME - De hoge rente op Italiaanse staatsobligaties kan leiden tot hogere inflatie in Duitsland.

Dat stelde de Italiaanse premier Mario Monti woensdag voorafgaand aan een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De hoge rente op Italiaanse obligaties vormt het spiegelbeeld van de historisch lage rente op Duits staatspapier, dat door beleggers als een van de weinige veilige havens in de huidige crisis wordt gezien.

Die lage rente leidt onder meer tot stijgende huizenprijzen en vergroot het risico op inflatie in Duitsland, legde Monti uit in de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore.

''De onbalans is ook een risico voor landen die lijken te profiteren'', zei Monti over de grote renteverschillen in de eurozone. ''Het zorgt voor een inflatierisico in Duitsland. Ik denk niet dat dit overeenkomt met de wensen van de Europese Centrale Bank of die van Duitsland.''

Europese actie

Monti praat woensdag in Berlijn met Merkel. De Italiaanse premier pleit al maanden voor Europese actie tegen de hoog oplopende rentes die Italië en Spanje moeten betalen op hun staatsleningen. Die dwarsbomen volgens hem de economische hervormingen die beide landen trachten door te voeren.

De Europese Centrale Bank (ECB) komt naar verwachting op korte termijn met plannen voor nieuwe interventies op de obligatiemarkten. Die acties stuiten echter op veel verzet van de Duitse centrale bank.

Lager kredietoordeel

Zeven Italiaanse regionale banken hebben woensdag een lager kredietoordeel gekregen van Fitch. Volgens de kredietbeoordelaar zijn de vooruitzichten voor de banken bovendien negatief.

De banken hebben volgens Fitch moeite om financiering te vinden. Daarnaast blijft de druk op de winstgevendheid hoog, gezien de hoeveelheid slechte leningen op de balans. Het bureau wil de banken pas een stabiele outlook geven als zij hun winstgevendheid verbeteren en slechte leningen afbouwen.

De slechte leningen zullen echter alleen maar aandikken vanwege het uitblijven van economische groei, denkt het Amerikaanse bureau. Fitch rekent voor dit jaar op een krimp van de Italiaanse economie met 1,9 procent en nulgroei voor volgend jaar.

Staatslening

Italië heeft met succes een staatslening van 9 miljard euro met een looptijd van een halfjaar in de markt gezet. De rente lag op 1,59 procent, tegen 2,45 procent bij een vergelijkbare veiling eind juli.

De rente die Italië moet betalen op kortlopende staatsleningen is daarmee beland op het laagste niveau sinds maart. Donderdag gaat het land de boer op met leningen met looptijden van 5 en 10 jaar.

Alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over kredietbeoordelaars