AMSTERDAM - Er zijn plannen voor een Chinatown in Arnhem. Investeerders uit China hebben hiervoor hun hulp aangeboden aan de stad.

Dit meldt De Gelderlander woensdag.

Onder voorwaarden wordt er een opzet gemaakt voor een Chinese wijk in de Looierstraat. Het gaat in eerste instantie om de aankoop van de voormalige ABN Amro-bank aan het Gele Rijdersplein en de huur van winkels.

Er zou dan een Chinese basisschool en talen- en opleidingscentrum kunnen komen en ook winkels. Het oude bankgebouw moet een Chinees restaurant gaan krijgen, met daarboven een handelscentrum. Daarnaast is er plek voor een Azië-desk van ABN Amro voor ondernemers die zaken willen doen in China.

Chinese uitstraling

De voorwaarden voor een Chinatown zijn dat de 'Chinese straten' toegankelijk moeten zijn voor autoverkeer. Ook moet een Chinese uitstraling mogelijk gemaakt worden. Hierbij wordt gedacht aan een soepeler vestigingsbeleid voor winkels.

Winkeliers moeten toestemming krijgen om hun gevel geel en rood te verven. Van de gemeente wordt een 'bescheiden' investering gevraagd om het straatmeubilair herkenbaar Chinees te maken, zoals een poort en lampionnenverlichting.

Het gebied rond het Gele Rijdersplein kent de laatste jaren veel leegstand.