AMSTERDAM - Europese beleggers wachtten vrijdagochtend vol spanning op nieuwe Amerikaanse cijfers over de economie die later op de dag naar buiten komen. "Tegen die achtergrond zou je de handel richtingloos kunnen noemen", concludeerde een commissionair.

Toch was er een positieve ondertoon: "We gaan weer langzaam richting 500 punten." Na een aanvankelijk verlies, noteerde de AEX-index rond het middaguur 1,36 punten hoger (0,27 procent) op ,27.

Een van de winnaars was de Belgisch-Nederlandse bank-verzekeraar Fortis. Het aandeel gaat binnenkort zowel op de Belgische beurs als in Amsterdam zwaarder meewegen in de toonaangevende indices. Het fonds pakte 1,25 procent op 26,01 euro. Ook andere financiële waarden werden positief gewaardeerd. Aegon kreeg er 0,7 procent bij op 25,34 euro, ING ging 0,2 procent omhoog naar 27,55 euro. De jaarcijfers van het bedrijf, die donderdag bekend werden gemaakt, vielen goed in de markt.

Midkap

Van de middelgrote fondsen werd het overgrote deel beloond met winst, wat zich vertaalde in een stijging van de Midkap-index van ,37 punten ofwel 1,1 procent naar 493,63. Grootste uitschieter naar boven was hier Hunter Douglas, dat 4,6 procent pakte op 35,02 euro. Onderaan bungelde Ordina. Dat raakte 1,3 procent kwijt op ,60 euro.