WASHINGTON - Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is gestegen van 42,7 miljard dollar in december tot een recordbedrag van 43,1 miljard in januari. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde regeringscijfers. Analisten hadden een lichte daling verwacht. Het vorige record (43 miljard dollar) werd geboekt in maart van het afgelopen jaar.

Het bedrag voor december is een lichte herziening van de eerder opgegeven 42,5 miljard. In januari verminderde de Amerikaanse import met 0,5 procent tot 132,1 miljard dollar. Dat was nog wel het op een na hoogste maandbedrag ooit. De waarde van de export daalde met 1,2 procent tot 89 miljard dollar, de sterkste vermindering sinds vorig jaar augustus.

De cijfers geven aan dat het lage niveau van de dollarkoers ook in januari nog niet leidde tot een duidelijke groei van de Amerikaanse export, die in principe goedkoper is geworden. Over het afgelopen jaar vertoonde de handelsbalans van de VS een recordtekort van 490 miljard dollar. Een kwart daarvan kwam voor rekening van de handel met China. In januari was dat zelfs 27 procent.