BAARN - Crisislanden Spanje en Griekenland blijven in top 3 staan van meest geboekte vliegvakanties van Nederlanders binnen Europa. 

Ondanks de economische malaise is Spanje de tweede favoriete Europese vliegbestemming voor zomervakanties dit jaar met een stijging van 1 procent naar ongeveer 458.000 boekingen.

Het geplaagde Griekenland kent weliswaar een dip in de boekingen van 12 procent, maar weet de derde meest populaire bestemming te blijven met 350.000 boekingen.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de brancheorganisatie voor reisondernemingen ANVR  van de zomerboekingen die lopen van april tot november. Turkije blijft nummer 1 binnen Europa met een stijging in de boekingen dit jaar van 2 procent naar ongeveer 615.000.

Van de vliegvakanties ging 80 procent naar Europese bestemmingen. Dat is 1,5 procent minder dan vorig jaar, terwijl naar verdere oorden juist een plus van in totaal 6 procent te zien is. 

De cijfers van de ANVR zijn gebaseerd op gegevens van ongeveer 1350 verkooppunten van reisondernemingen.

Arabische Lente

Vooral Noord-Afrikaanse landen lijken zich volgens de ANVR te herstellen van de moeilijke periode na de Arabische Lente. Zo is Egypte als een van de grootste verre bestemmingen met 6 procent gegroeid naar ruim 70.000 boekingen. Tunesië kent van de Noord-Afrikaanse landen de grootste toename met 104 procent, 37.000 Nederlandse toeristen.

De Verenigde Staten krijgen dit jaar als andere grote verre bestemming ook meer belangstelling van Nederlanders. De ANVR noteerde hier een plus van 17 procent naar ongeveer 70.000 boekingen. Naar de Nederlandse Antillen is 5 procent minder geboekt, maar met circa 50.000 bezoeken is het nog wel de derde bestemming ver weg.

De cijfers van de ANVR zijn gebaseerd op gegevens van ongeveer 1350 verkooppunten van reisondernemingen.