AMSTERDAM - DE Master Blenders 1753 heeft in het afgelopen boekjaar bijna 56 procent minder winst geboekt. De omzet steeg wel dankzij hogere prijzen.

Dat meldde de koffie- en theemaker dinsdag in het eerste zelfstandige jaarverslag.

In het boekjaar eindigend op 30 juni boekte de maker van Douwe Egberts en Pickwick een nettowinst van 118 miljoen euro, tegen 267 miljoen euro een jaar eerder.

Het bedrijf heeft last van de hoge prijzen van ongebrande koffiebonen en de moeilijke economische omstandigheden.

Koffieboonprijs

De omzet van DE steeg met 7,1 procent tot 2,8 miljard euro. Hiervan kwam ruim elf procent door vanwege de koffieboonprijs verhoogde consumentenprijzen. Dat klanten meer kwijt waren aan hun koffieproduct, zorgde wel voor vijf procent minder verkoop.

Begin augustus meldde DE dat het boekhoudkundige onregelmatigheden had ontdekt bij de Braziliaanse activiteiten. Volgens DE zou er sprake zijn van onterechte erkenning van omzet en onregelmatigheden bij debiteuren. Het bedrijf meldt nu dat het onderzoek naar de malversaties bijna is afgerond. Er zijn nog geen extra tegenvallers gevonden.

Onregelmatigheden

Als gevolg van de onregelmatigheden en de aanpassingen van de boeken is de nettowinst over het fiscale jaar 2012 drie miljoen euro lager uitgekomen. Over de afgelopen jaren heeft de aanpassing opgeteld een negatief effect van 37 miljoen euro. Dat bedrag, min het bedrag dat over 2012 nog in de boeken is meegenomen, is afgetrokken van het eigen vermogen.

DE is een afsplitsing van het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee. Het bedrijf is sinds begin juli officieel genoteerd aan de Amsterdamse beurs. Het volgende boekjaar loopt van juni 2012 tot en met december 2013. Daarna wordt het kalenderjaar gehanteerd als boekjaar.