AMSTERDAM - Verzekeraar Achmea heeft in de eerste helft van dit jaar meer winst geboekt dan een jaar eerder. Dat maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Mede als gevolg van een belastingvoordeel kwam de nettowinst uit op 200 miljoen euro. Dat is 11 procent meer dan in de eerste helft van 2011. De winst voor belasting daalde met 15 procent.

Bestuursvoorzitter Willem van Duin sprak niettemin van goede resultaten, ''ondanks de aanhoudende turbulentie op de financiële markten''. Het verzekeringsbedrijf is er dit jaar in geslaagd al ruim 150.000 nieuwe verzekerden te verwelkomen. Het totaal aantal Nederlanders met een zorgverzekering van Achmea is daarmee opgelopen tot meer dan 5,5 miljoen.

Achmea verlaagde zijn kosten afgelopen halfjaar met 5 procent tot bijna 1,5 miljard euro. De bruto premieomzet klom met 5 procent tot 11,5 miljard euro, de totale omzet steeg met 27 procent tot ruim 13 miljard euro.

'Vroege signalen'

Achmea heeft in 2012 vooralsnog 5,7 miljard euro uitgekeerd om de kosten voor basiszorg van haar klanten te vergoeden. Dat is 96 procent van de inkomsten uit premies voor basiszorg. Volgens de verzekeraar zijn er ''vroege signalen" dat de stijging van de groei van de zorgkosten momenteel aan het afnemen is als gevolg van succesvol overheidsbeleid.

Afgelopen half jaar heeft het bedrijf bijvoorbeeld 100 miljoen euro minder hoeven uitgeven aan bezoeken aan huisarts, tandarts, therapeut of verloskundige (zogeheten eerstelijns zorg).

Verantwoordelijkheid

Om de stijging van de kosten van de gezondheidszorg tot maximaal 2,5 procent per jaar te beperken, werd vorig jaar juli besloten meer verantwoordelijkheid en financieel risico bij zorgverzekeraars en verzekerden neer te leggen. Volgens Achmea kunnen zorgverzekeraars de kosten helpen verlagen door onder meer selectief zorg in te kopen.

''Het is niet meer vanzelfsprekend dat wij alle zorg bij alle ziekenhuizen gaan contracteren. Klanten zullen daar bij het aangaan van hun polis voortaan rekening mee moeten houden", aldus een woordvoerder van het verzekeringsbedrijf.