MADRID - De Spaanse regering verwacht ongeveer 60 miljard euro aan hulpleningen nodig te hebben voor haar noodlijdende regionale banken.

Dat stelde de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos in een maandag gepubliceerd interview met de krant International Herald Tribune.

Volgens De Guindos zal de uiteindelijke financiële behoefte van de banken ''niet veel'' afwijken van het bedrag van 62 miljard euro dat door consultants van het bedrijf Oliver Wyman eerder werd vastgesteld.

Spanje kreeg in juni van andere eurolanden maximaal 100 miljard euro aan noodleningen voor de bankensector toegezegd.

De Guindos gaf verder aan dat Spanje vergaande toezeggingen over economische hervormingen kan doen in ruil voor hulp om de rentekosten van het land te verlagen.

Strenge voorwaarden

De Europese Centrale Bank (ECB) gaf vorige maand aan te overwegen opnieuw obligaties op te kopen om die rentes te drukken.

In ruil voor die actie, die wellicht in samenwerking met de Europese noodfondsen wordt ondernomen, zouden landen aan strenge voorwaarden voor hervormingen en bezuinigingen moeten voldoen.

De details van de nieuwe ECB-plannen zijn nog niet bekend. De Guindos gaf echter aan ervan overtuigd te zijn dat de centrale bank de markten tot rust kan brengen.

Beperkte groei

Uit een nieuwe raming die het Spaanse statistiekbureau maandag presenteerde blijkt dat de Spaanse economie zich slechter heeft ontwikkeld dan verwacht.

Vorig jaar bleef de groei beperkt  tot 0,4 procent, in plaats van 0,7 procent zoals eerder gemeld.

In 2010 kromp de Spaanse economie met 0,3 procent. Eerder werd voor dat jaar een achteruitgang met 0,1 procent vastgesteld.

Volgens schattingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) krimpt de Spaanse economie dit jaar met bijna 2 procent. Voor 2013 wordt een miniem herstel voorzien.

Naast de krimpende economie kampt de Spaanse regering met een torenhoge werkloosheid. Circa een kwart van de Spaanse beroepsbevolking heeft momenteel geen werk.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier