AMSTERDAM - Het Brits-Nederlandse oliebedrijf Shell vreest vertraging op te lopen met de productie uit een Iraaks olieveld, omdat een pijplijn die de brandstof moet transporteren nog niet af is.

Dat schrijft persbureau Reuters zondag. Het gaat om het 12,6 miljard vaten grote Majnoon-olieveld in het zuidoosten van Irak, niet ver van de havenstad Basra. 

Shell is van plan de productie van de dit veld flink op te schroeven, van 54.000 vaten per dag in februari tot 175.000 vaten per dag eind 2012.

Maar het bedrijf zegt in de knel te komen doordat de nieuwe 79 kilometer lange pijplijn die deze olie naar een opslagplaats bij Zubair moet transporteren vertraging heeft opgelopen. De bestaande pijplijn is te klein voor deze geplande hoeveelheden.

Kosten

De nieuwe pijplijn wordt grotendeels gebouwd door Iraakse bedrijven die gelieerd zijn aan de Iraakse overheid. Shell dreigt nu kosten te gaan verhalen op die bedrijven, zo las Reuters in staatsdocumenten. 

Maar de autoriteiten peinzen er niet over geld over te maken aan Shell. Het oliebedrijf zou namelijk zijn eigen zaken zelf ook nog niet op orde hebben in Majnoon. Zo zouden productiefaciliteiten voor de productie van 100.000 vaten per dag nog niet gebouwd zijn.

Shell heeft behalve het Majnoon-olieveld nog meer gas- en olieproductielocaties in Irak.