FRANKFURT - Het plan van de Europese Centrale Bank (ECB) om staatsobligaties van zwakke eurolanden op te kopen, riskeert ''zo verslavend te zijn als drugs''.

Dat zei Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann in een in zondag gepubliceerd interview met het Duitse blad Der Spiegel.

ECB-president Mario Draghi zal naar verwachting op 6 september het opkoopplan bekendmaken. Deze week schreven diverse media dat de ECB overweegt een maximum te stellen aan de rentes op staatspapieren van zwakke eurolanden. Draghi gaf al eerder aan dat de Bundesbank twijfels heeft over het plan.

''Zo'n beleid ligt voor mij dicht bij het financieren van de overheidsfinanciën via de drukpers'', zei Weidmann zondag.

''In democratieën zijn het parlementen en niet centrale banken die moeten beslissen over het samenbrengen van risico's op zulke grote schaal.''

Doorschemeren

Weidmann liet doorschemeren dat hij binnen beleidsbepalende orgaan van de bank niet alleen staat in zijn standpunt. ''Ik kan nauwelijks gelovend dat ik de enige ben die buikpijn hiervan krijgt'', zei hij.

De Bundesbank is bang dat hun inmenging te veel afhankelijk wordt van de politiek, terwijl zij willen dat de centrale bank een onafhankelijke rol heeft.

Als voorwaarde voor steun van de ECB, moet een land namelijk eerst officieel hulp aanvragen bij het Europese noodfonds EFSF, waarna ministers van Financiën van de eurozone de aanvraag moeten goedkeuren.

Lees meer over de schuldencrisis