AMSTERDAM - Twee derde van de mensen die in de markt zijn om een huis te kopen, stelt dit nog even uit.

Dit komt door de slechte economische situatie, waardoor mensen onzeker zijn over hun baan, en door onduidelijkheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek.

Ook zorgen de dalende huizenprijzen ervoor dat potentiële kopers die niet snel hoeven te verhuizen wegens bijvoorbeeld een nieuwe baan of gezinsuitbreiding, willen afwachten tot de bodem is bereikt.

Politieke onduidelijkheid

Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van ING. Ook De Hypotheker concludeert op basis van een enquête via de eigen website en makelaarssite Funda.nl dat bijna de helft van de potentiële huizenkopers zijn aankoopplannen opschort.

Volgens De Hypotheker werkt al vertragend in de markt dat driekwart van de huizenbezitters onder de potentiële kopers eerst nog de oude woning moet zien te verkopen. Maar voor het overgrote deel werkt volgens de hypotheekadviseur de politieke onduidelijkheid over het beleid voor de woningmarkt verlammend.

Consumentenvertrouwen

Vereniging Eigen Huis (VEH) zei donderdag nog het consumentenvertrouwen op de woningmarkt iets te zien groeien. De Eigen Huis-marktindicator die de belangenorganisatie met de TU Delft maakt, is in augustus gestegen naar 57 punten. In de voorgaande maanden noteerde de indicator 54 en 53 punten.

Het gevoel zou meer leven dat het ook slim kan zijn om juist nu je slag te slaan, omdat de hypotheekrente laag is, er een groot aanbod van woningen is, prijzen al flink zijn gedaald en politieke besluiten over beperking van de hypotheekrenteaftrek met ingang van volgend jaar mogelijk alleen gelden voor nieuwe gevallen.

Vrees

Maar in de winkels van De Hypotheker blijken mensen volgens een woordvoerder te vrezen dat na de verkiezingen op 12 september de politiek ook maatregelen zal treffen die bestaande woningbezitters raken.

Potentiële huizenkopers willen volgens hem eerst goed kunnen inschatten in hoeverre ze straks nog de hypotheekrente kunnen aftrekken van de belastingen.