BERLIJN - Duitsland is ervan overtuigd dat Griekenland al het mogelijke doet om zijn financiële problemen op te lossen.

Dat heeft bondskanselier Angela Merkel vrijdag gezegd na een onderhoud met de Griekse premier Antonis Samaras.

Merkel wil dat Griekenland binnen de eurozone blijft. ''Dit bepaalt de richting van al onze discussies, omdat we weten dat de euro meer is dan alleen een munt. Het is een idee'', zei ze.

Hij liet verder weten er zeker van te zijn dat het volgende rapport van de trojka van de Europese Centrale Bank (ECB), het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Europese Unie (EU) aantoont dat de nieuwe Griekse regering snel resultaten boekt. Hij voegde er aan toe dat Griekenland een kans nodig heeft om weer te groeien.

Rapport

Eerder op de dag liet een woordvoerder van Merkel weten dat de toekomst van Griekenland binnen de Eurozone afhangt van dat rapport waarin de bevindingen van de trojka staan. Die bevindingen worden begin september gepresenteerd.

In het rapport staat of het noodlijdende Griekenland voldoet aan de beloofde bezuinigingen en hervormingen de zij moeten doorvoeren om aanspraak te maken op de beschikbare noodhulp.

Griekenland vroeg eerder deze week om twee jaar extra tijd voor de bezuinigingen. In 2014 moet er minimaal 11,5 miljard euro worden gesneden in de overheidsuitgaven.

Afspraken

Merkel sprak een dag eerder met de Franse president François Hollande. Beide leiders zijn het erover eens dat er geen besluiten kunnen worden genomen over Griekenland voordat de trojka weer verslag heeft uitgebracht.

Zij maakten duidelijk dat Griekenland zich moet houden aan de gemaakte afspraken en dat extra tijd voor bezuinigingen er niet in zit. Ook minister Jan Kees de Jager (Financiën) roept Duitsland op om zijn strenge houding jegens Griekenland vol te houden.

Alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen faillissement Griekenland