AMERSFOORT - Bouwbedrijf VolkerWessels schrapt 300 van de circa 12.000 banen in Nederland. Dat heeft topman Gerard van de Aast vrijdag gezegd in een toelichting op de halfjaarcijfers.

Het banenverlies is volgens hem het gevolg van de slecht draaiende economie en huizenmarkt en van bezuinigingen.

Van de Aast zei dat geprobeerd wordt zoveel mogelijk mensen elders aan de slag te krijgen. Gedwongen ontslagen kon hij evenwel niet uitsluiten.

De omstandigheden op de Nederlandse bouw- en vastgoedmarkt zullen volgens VolkerWessels voorlopig niet verbeteren. Dat komt vooral door het lage consumentenvertrouwen en onzekerheid over wat het nieuwe kabinet gaat brengen.

''Wat je ziet is dat veel mensen het niet weten en het daarom niet vertrouwen'', constateert Van de Aast. Hij riep op tot een helder en consistent beleid voor de woningmarkt.

Vele bezuinigingen

In de sector infrastructuur valt evenmin een spoedige opleving te verwachten door de vele bezuinigingen door overheden. De crisis dwingt VolkerWessels tot aanpassing van de organisatie in Nederland, stelde het bedrijf.

VolkerWessels zag in de eerste jaarhelft de nettowinst met ruim een kwart dalen tot 17 miljoen euro. ''Die daling komt vooral door de Nederlandse markt'', zei Van de Aast. De omzet steeg wel met 6 procent, dankzij groei in met name energie en telecommunicatie en in Canada, en kwam uit op 2,3 miljard euro.

Beter gevuld

De orderportefeuille is met een omvang van 5,7 miljard euro beter gevuld dan een jaar eerder. Gezien de onzekere economische situatie geeft het bedrijf echter geen concrete vooruitzichten voor de rest van het jaar.

Volgens voorzitter van de vakbond FNV Bouw en kandidaat-Kamerlid namens de PvdA John Kerstens maken de alarmerende berichten uit de bouw duidelijk ''dat het ook in deze sector een andere kant op moet na 12 september''. Zijn partij wil maatregelen om de vraag in de bouw te stimuleren.

Vacatures

Het aantal vacatures in de bouwsector zal blijven afnemen, zo verwachten ondernemers. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vrijdag maakte bouwbedrijf VolkerWessels bekend 300 banen te schrappen.

Het CBS publiceert maandelijks de zogenoemde vacature-indicator uitgesplitst naar een groot aantal bedrijfstakken. Die geeft de richting aan waarin de vacatures zich volgens de ondernemers zullen ontwikkelen.

Indicator

De indicator kan variëren van +3 procent naar -3 procent en stond in juli 2012 voor de bouwnijverheid op -1,63 procent. Dat is enorm laag, zeker gelet op het feit dat in januari 2011 de indicator nog op +0,6 procent stond.

Het blijkt dat het vertrouwen van de ondernemers in de vacaturegroei van de bouwsector is gekelderd.