AMSTERDAM - Werknemers van verpleeg- en verzorgingstehuizen en medewerkers in de thuiszorgsector gaan actie voeren. Dat meldt Abvakabo FNV vrijdag in het AD.

Door het hele land worden de komende maanden stakingen, werkonderbrekingen en andere protestacties gehouden, vertelt Lilian Marijnissen van de Abvakabo aan de krant.

Aanstaande maandag beginnen de acties in het Amsterdamse verpleegshuis Osira, de dag volgen de thuiszorgmedewerkers van het Rotterdamse Faveo.

Abvakabo strijdt tegen de cao die werkgeversorganisatie Actiz recent heeft afgesloten met de drie andere bonden in de sector.

Daarin is onder meer afgesproken dat de zorgmedewerkers er twee procent loon bij krijgen. De Abvakabo vindt dat de werkgevers te weinig doen tegen de werkdruk en prijsdruk in de sector en zette geen handtekening.

Verrassingsacties

Volgens Lilian Marijnissen van zorgvakbond AbvakaboFNV zijn er de komende weken meerdere verrassingsacties. Daarover zijn donderdagavond afspraken gemaakt. ''Staken willen we liever niet, dat is in deze branche enorm ingrijpend voor patiënten en klanten, maar als het moet, dan moet het.''

Volgens haar moet de cao verpleeg- en thuiszorg van tafel. Die hebben de werkgevers afgesloten met drie andere, kleinere zorgvakbonden. ''De cao moet gelden voor 450.000 medewerkers. Het is daarmee de grootste cao van Nederland, maar een Kamermeerderheid vindt dat er nu onvoldoende draagvlak voor is'', aldus Marijnissen. '

'Omdat Abvakabo FNV niet achter deze cao staat, wordt slechts 4 procent van de medewerkers in de zorg vertegenwoordigd.'' De cao is overigens nog niet bindend verklaard.