AMSTERDAM - Rabobank-topman Piet Moerland waarschuwt voor woningnood in Nederland. In het televisieprogramma Nieuwsuur zei hij donderdagavond dat te weinig wordt gebouwd.

De woningmarkt ligt volgens Moerland momenteel zo goed als helemaal stil.

Dinsdag werd bekend dat de huizenprijzen in juli op jaarbasis met acht procent zijn gedaald, de sterkste daling sinds 1995. Ten opzichte van augustus 2008, toen de huizenprijzen op hun toppunt waren, is de gemiddelde prijs van een verkochte woning met vijftien procent gedaald.

De Rabobank zou ook voor de rest van dit en voor volgend jaar nog een daling van de huizenprijzen verwachten. "Maar op langere tijd verwachten we nood op de woningmarkt.

Ieder jaar komen er zeventigduizend nieuwe vragers bij, maar er worden maar 45 duizend woningen bijgebouwd", zegt Moerland. Dat minder wordt gebouwd, zou ook komen door de crisis.

De topman van de Rabobank verwacht dat de huizenprijzen op termijn weer gaan stijgen. Daarvoor moet onder meer de crisis eerst wel voorbij gaan, moeten de consumenten weer vertrouwen krijgen, moeten mensen hun baan houden en nieuwe groeiperspectieven komen, aldus Moerland.