DEN HAAG - Nederland heeft in mei en juni meer elektriciteit ingevoerd dan ooit te voeren. Beide maanden werd meer dan 3000 miljoen kilowattuur stroom geïmporteerd.

In het 2e kwartaal bedroeg de totale elektriciteitsinvoer 8732 miljoen kilowattuur. Dat blijkt uit woensdag bekendgemaakte cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral de invoer uit Duitsland en Noorwegen is flink toegenomen. Volgens het CBS komt dat doordat de productie van elektriciteit in Nederlands eigen gasgestookte centrales een stuk duurder is geworden door de hoge prijs van aardgas.

In de buurlanden wordt meer energie opgewekt door waterkracht, steenkool en zonne-energie en daar steeg het aanbod van goedkope stroom juist sterk.

Prijs stabiel

Door de invoer van stroom kon de prijs van elektriciteit het afgelopen kwartaal redelijk stabiel blijven, meldt het statistiekbureau. Woensdag werd bekend dat huishoudens in het eerste kwartaal gemiddeld nog 0,128 euro per kilowattuur moesten betalen. De definitieve prijzen voor het tweede kwartaal geeft het CBS pas over 3 maanden.

De stroomproductie in Nederland lag de afgelopen maanden wel op een laag pitje. In totaal werd afgelopen kwartaal 21.821 kilowattuur elektriciteit opgewekt, de kleinste hoeveelheid in meer dan 10 jaar.

Eind 2009 en begin 2010 gold Nederland nog als netto-exporteur van elektriciteit, maar omdat 60 procent van de productie hier door middel van aardgas gebeurt is het nu moeilijk om te concurreren met andere landen.

Duitsland profiteert van de dalende kosten van kolen en de subsidies die de Duitse regering verstrekt voor zonne-energie. In Noorwegen was in de eerste helft van 2012 daarnaast veel elektriciteit uit waterkracht beschikbaar door grote regenval.

Beweeg de cursor over de lijnen om de aantallen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg