ROTTERDAM - Bouwbedrijf Volker Wessels heeft in 2003 hinder ondervonden van de stagnerende economie en de effecten van de bouwfraude. Onder meer deze zaken leidden tot een forse daling (45 procent) van de nettowinst tot 62 miljoen euro. De omzet nam licht toe, van 3,31 miljard euro naar 3,48 miljard euro, blijkt uit de woensdag gepresenteerde jaarcijfers.

Volker Wessels zegt dat de bouwmarkt in 2003 flink in beroering is geweest. De stagnerende economische ontwikkeling leidde ertoe dat de investeringslust bij overheden en bedrijven flink terugliep. Bovendien bleef de woningmarkt vlak.

Verder was er de nasleep van de bouwfraude, door Volker Wessels zelf "bouwaffaire" genoemd. De Rotterdamse bouwer constateert dat er naast nieuwe aanzetten bij opdrachtgevers tot een vernieuwing van de aanbestedingsprocedures ook sprake is van een terugkeer naar tradionele, harde procedures. "Dit laatste komt het alom gewenste streven naar een betere prijs/kwaliteitverhouding en meer kwaliteit en innovatie niet ten goede", aldus Volker Wessels in het begeleidende persbericht.

De ontwikkelingen zetten in 2003 de marges onder druk. Verder kampte het bedrijf met tegenvallende resultaten in Duitsland en Groot-Brittannië. Een reorganisatie kostte behoorlijk wat geld (13,2 miljoen euro). Ook moest het bedrijf geld opzij zetten voor een boete van de kartelwaakhond NMa (19,4 miljoen euro naar aanleiding van de bouwfraude).

Tevens moest Volker Wessels een last van 20,2 miljoen euro nemen voor pensioenen. Van dat bedrag gebruikte het bedrijf 11,4 miljoen euro om het eigen pensioenfonds sterker te maken.