PAPENDRECHT - Baggeraar Boskalis schrapt wereldwijd ongeveer banen. Daarvan verdwijnen er circa tweehonderd in Nederland. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarcijfers.

Bekijk hier de persconferentie

Een "verdere verscherping" van de organisatie is volgens Boskalis noodzakelijk om de concurrentie aan te kunnen en de marktpositie te behouden of te verbeteren. Het bedrijf neemt een groot pakket maatregelen, bijvoorbeeld op het gebied van inkoop, die op termijn meer dan 20 miljoen euro per jaar moeten opleveren. Boskalis neemt voor de reorganisatie een eenmalige last van 15 tot miljoen euro.

Het bedrijf omschrijft de huidige omstandigheden als lastig. De baggeraar rekent er niet op dat de markt zich voor 2005 herstelt. Bovendien gaat de onderneming ervan uit dat de dollar voorlopig ten opzichte van de euro zwak zal blijven. Op langere termijn zijn de vooruitzichten wel positief, aldus Boskalis.

Afgelopen jaar daalde de nettowinst van het bedrijf van 82,1 miljoen euro over 2002 naar 70,9 miljoen euro. De omzet liep licht terug van 1,1 miljard naar 1 miljard euro. R. van Gelder, bestuursvoorzitter van Boskalis, is niet ontevreden over de resultaten. "Ze zijn zoals verwacht."