NEW YORK - De allerrijkste personen op aarde zijn de afgelopen twaalf maanden een stuk armer geworden. Ook het aantal schatrijken is gedaald door de economische recessie. Dat blijkt uit het jaarlijks overzicht van miljardairs van het Amerikaanse tijdschrift Forbes, dat donderdag is gepubliceerd.

Sinds de vorige lijst verloor de club van miljardairs 41 leden. De 497 overgebleven personen met een vermogen van een miljard dollar of meer zagen samen 190 miljard dollar in rook opgaan.

De oprichter van Microsoft, Bill Gates, raakte zes miljard dollar kwijt. Maar met een resterend fortuin van 52,8 miljard dollar blijft hij onaangevochten de rijkste persoon ter wereld.

De belegger Warren Buffett slaagde erin zich op de tweede plaats te handhaven. Ondanks de enorme verliezen van zijn verzekeringsmaatschappij na de aanslagen van 11 september, zag hij zijn rijkdom met 2,7 miljard dollar tot 35 miljard dollar stijgen.

Aldi-mannen

De Duitse broers Karl en Theo Albrecht, eigenaars van de Aldi-supermarkten, stegen met hun kapitaal van 26,8 miljard dollar naar de derde plaats. Uit de top tien verdween de Saudi-Arabische prins Alwaleed Bin Talal, hoewel hij zijn vermogen van 20 miljard dollar op peil kon houden.

De rijkste persoon in Nederland is de dochter van de onlangs overleden Freddy Heineken, Charlene de Carvalho. Met een vermogen van 4,3 miljard dollar komt zij op plaats 76 in het overzicht van Forbes. De andere Nederlander in de lijst is John A. Fentener van Vlissingen, die met 1,4 miljard dollar genoegen moet nemen met een e positie.

De Verenigde Staten blijven met 243 miljardairs het land met de allerrijksten. Europa staat tweede met 121 superrijken, Azië telt zeventig miljardairs.