STRAATSBURG - De Europese Unie is hard op weg een fors gat in de wet te dichten om illegale namaak van tal van producten in de nieuwe Oost-Europese EU-lidstaten aan te pakken. Het Europees Parlement stemde dinsdag met een ruime meerderheid van 330 leden in met een voorstel dat de nieuwe lidstaten verplicht tot wetgeving die namaak verbiedt.

Daardoor kunnen benadeelden, zoals fabrikanten van originele producten die in Oost-Europa worden gekopieerd, beslag laten leggen op partijen namaakgoederen. Wanneer de autoriteiten in de nieuwe lidstaten daaraan geen gehoor geven, is een klacht bij het EU-Hof van Justitie mogelijk. Ook komen er op voorstel van VVD-europarlementariër Manders mogelijkheden tot schadevergoeding.

Geen wetten

De nieuwe lidstaten hebben momenteel nauwelijks of geen wetten die illegale namaak verbieden. Bij uitbreiding van de EU per 1 mei dreigen grote partijen illegale kopieën van tal van producten, variërend van kleding tot elektronica, de Europese markten te overspoelen.

“Aanpassing van de regels voor 1 mei is daarom van het allergrootste belang”, aldus Manders. De EU-lidstaten krijgen nu nog een laatste kans zich te buigen over de plannen van de Franse conservatieve europarlementariër Fourtou, waarmee het EP dinsdag instemde. Vervolgens mag het EP nog laatste wijzigingen doorvoeren.

Gevaar voor volksgezondheid

Europees commissaris Bolkestein (interne markt) pleit overigens al enkele jaren voor een steviger aanpak van illegale namaak van goederen. Volgens Bolkestein zorgt namaak niet alleen voor forse economische schade, maar kunnen slecht geïmiteerde producten ook leiden tot gevaren voor de volksgezondheid. Zo worden ook tal van voedingsmiddelen en medicijnen vaak zonder al teveel kennis van zaken gekopieerd.