'Ook voor hoger opgeleiden lastig werk te behouden'

AMSTERDAM - In het begin van de economische crisis verloren vooral lager opgeleiden en ouderen hun baan. Maar inmiddels hebben ook hoger opgeleiden moeite hun werk te behouden.

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zijn nu 500 000 mensen werkloos.

Het CBS ziet dat nu ook hoger opgeleiden moeite hebben hun werk te behouden, zegt Senne Janssen. "In het begin van de crisis wilden bedrijven hun beste personeel niet kwijt. Ze wilden wachten tot de economie weer zou aantrekken. Nu dat niet gebeurt, moeten ze dieper in hun organisatie gaan snijden. Het vet is inmiddels van de botten, ze hebben geen keus meer."

Vooral bedrijfsadviseurs, architecten en ingenieurs die afhankelijk zijn van de bouw, hebben het erg moeilijk. Architecten die tegen kostprijs inschrijven voor kleinere projecten, merken dat daar niet eens op gereageerd wordt.

Geen licht

Het CBS ziet voorlopig nog geen licht in de tunnel. Janssen: "Wij zelf maken geen prognoses. Wel vragen we bedrijven en instellingen of ze hun personeelsbestand de komende maanden weer zien groeien. of juist inkrimpen. Voorlopig is de verwachting dat ze personeelsleden eerder zullen ontslaan, dan aantrekken."

Dat het CBS somber is over de arbeidsmarkt komt ook omdat er eigenlijk nog maar twee sectoren zijn met een groot aantal vacatures. Dat zijn de zorg en de (buitenlandse) handel. Jansen: ''Maar in vergelijking met het vorige kwartaal neemt de kracht van die sectoren toch ook af."

Solliciteren

Op dit moment hebben bijna 300 000 mensen een WW-uitkering. Gemiddeld ontvangen ze die 27 weken; de meesten hebben recht op een paar maanden. Doordat mensen met een WW-uitkering elke week moeten solliciteren, komt op bijna elke vacature meer dan honderd mails binnen. De kans om uitgenodigd te worden, wordt elke maand kleiner omdat steeds meer mensen zoeken naar steeds minder banen.

Intussen controleert het UWV steeds strenger of mensen met een WW uitkering zich wel aan de regels houden. Alleen al in de eerste 4 maanden van dit jaar stelde het UWV meer dan 15.000 overtredingen van de inlichtingenplicht vast. De overtreders kregen samen een boete van 1,8 miljoen euro. Ook werden er meer mensen gekort op hun uitkering, die niet voldoende hadden gesolliciteerd.

Veel werklozen zoeken in de eerste maanden van hun WW echter vaak niet fanatiek naar een baan. Maar volgens coaches die zich bezig houden met re-integratie van werklozen is het beter om al op zoek te gaan naar een nieuwe baan als het ontslag dreigt.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie