NEW YORK - De effectenbeurs van New York kende donderdag vrijwel hetzelfde verloop als woensdag. Een hogere opening als gevolg van meevallend nieuws werd gevolgd door lagere koersen. De Dow-Jonesindex ging met 21,45 punten (0,2 procent) naar beneden tot .106,13 en de Nasdaq-beurs zakte met 20,39 punten (1,15 procent) tot 1731,49.

Voorbeurs kwam het verrassende nieuws dat de Amerikaanse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar is gegroeid met maar liefst 1,4 procent. Dat percentage is een stuk hoger dan de regering in een eerdere opgave noemde (0,2 procent). Ook het aantal nieuwe aanvragen voor een WW-uitkering viel mee, want het was veel kleiner dan voorzien.

Dat gaf de koersen een flinke zet omhoog. Net als woensdag, toen een stijging als gevolg van redelijk positief ontvangen woorden van Amerika's centralebankpresident Alan Greenspan werd gevolgd door een inzakking van de koersen, gingen de aandelen later naar beneden.

Gateway

Ook nu weer kwam dat door de technologiefondsen. Computerproducent Gateway gaf een winstwaarschuwing en kreeg direct daarop een afwaardering van een zakenbank te verwerken. De koers van het aandeel dook met bijna 10 procent omlaag.

Euro

De euro werkte zich op en stond tegen het einde van de handel in New York op 0,8685 dollar. Woensdag was de Europese munteenheid uitgekomen op een stand van 0,8655 dollar.