AMSTERDAM - Regelmatig moeten consumenten ten onrechte betalen voor vervanging of reparatie van een kapot product terwijl de schade binnen de garantie valt. De situatie is volgens het ministerie van Economische Zaken 'een probleem'.

Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl langs betrokken instanties.

Een anonieme bron werkzaam bij een grote elektronicafabrikant laat weten dat veel fabrikanten de kosten van reparaties en vervanging van producten ondanks de wetgeving (deels) doorberekenen aan klanten.

In Nederland hebben consumenten recht op een deugdelijk product. Een apparaat met daarin een fabricagefout moet kosteloos gerepareerd of vervangen worden binnen de levensduur van dit product.

In praktijk zijn veel consumenten én winkeliers echter niet goed op de hoogte van deze mogelijkheid en de details ervan.

Voorlichting

Het ministerie van Economische Zaken en toezichthouder Consumentenautoriteit bevestigen tegenover NU.nl dat het wel eens mis gaat met het recht op garantie, maar zij kunnen niet stellen dat dit een bewuste actie is van fabrikanten of winkeliers.

Wel erkennen ze dat er veel onwetendheid bestaat bij consumenten en winkeliers. Al jaren probeert de Consumentenautoriteit mensen hierover voor te lichten. Naar eigen zeggen is de campagne wel succesvol, maar zijn er ook nog stappen te zetten.

Onnodig betalen

"De Consumentenbond krijgt inderdaad geregeld signalen dat consumenten na de fabrieksgarantieperiode niet meer geholpen worden door winkeliers, terwijl ze daar in veel gevallen wel recht op hebben", aldus Sandra de Jong, woordvoerder van de Consumentenbond.

"Het probleem is vaak een kennisachterstand bij zowel winkeliers als consumenten. Zo betalen Consumenten onnodig voor reparatiekosten of nieuwe goederen, terwijl ze nog recht hadden op gratis reparatie of vervanging."

Wetgeving aanpassen

Bob van ’t Klooster, woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken, stelt dat de situatie een zorg van de overheid is en noemt het 'een probleem'. Toch wil het ministerie de wetgeving niet aanpassen. "Er is meer voorlichting nodig en daar richten we ons op", aldus Van ‘t Klooster. De Consumentenautoriteit stelt ook: "De wetgeving is naleefbaar. Wij trekken pas aan de bel als dit niet zo is."

UNETO-VNI, de overkoepelende organisatie voor winkeliers en reparateurs van elektronische apparatuur, wil dat Nederland de Europese wetgeving over gaat nemen. "De huidige wetgeving laat te veel ruimte voor interpretatie. Het gaat daarbij met name om de inhoud en de duur van garantierechten."

Volgens de organisatie kent de EU duidelijke, transparante regelgeving die in andere landen al van toepassing is. "UNETO-VNI pleit er bij onze overheid voor om de EU-regelgeving over te nemen."

Deugdelijk

Onder meer de levensduur zorgt op dit moment voor verwarring. Die verschilt namelijk per productgroep en per merk. De levensduur is daarom erg lastig te toetsen. In Europa geldt een standaard garantietermijn van twee jaar. In Nederland is dat dus een stuk langer. Na zes maanden moet de consument wel zelf aantonen dat de fout bij de fabrikant ligt.

Als winkeliers of fabrikanten adverteren met 'twee jaar fabrieksgarantie' is dat in Nederland een extra aanbod. Saskia Bierling van de Consumententautoriteit legt uit: "Dit soort garanties komen bovenop de wettelijke rechten. Deze fabrieksgarantie kan nooit het wettelijk recht beperken of uitsluiten. Voordeel van extra garantie is dat de bewijslast gedurende de garantietermijn niet bij de consument maar bij de verkoper/fabrikant ligt."

Het bijkopen van extra garantie na de fabrieksgarantie zorgt er in veel gevallen dus alleen voor dat de bewijslast niet bij de consument ligt. De garantie zelf is volgens de Nederlandse wet al geregeld.

Klachten

Toch denken veel consumenten dat de totale garantie na die twee jaar vervalt en er voor reparatie betaald moet worden. De Consumentenautoriteit erkent dat er soms bewust of onbewust kosten worden berekend aan de consumenten terwijl dit niet terecht is.

Er kwamen in de eerste helft van dit jaar 1710 meldingen binnen rond garantie bij Consuwijzer. Een jaar daarvoor waren dat er 2020.

Eind 2011 kregen vijf elektronicaondernemingen bovendien een boete opgelegd van 90.000 euro per bedrijf vanwege het stelselmatig niet nakomen van de garantieregels. Het ging onder meer om BCC en Scheer & Foppen.