Schade door aardbeving Groningen

GRONINGEN/ASSEN - Bij de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Assen zijn sinds de aardbeving in Groningen donderdagavond enkele tientallen telefoontjes binnengekomen.

De mensen belden vanwege schade opgelopen als gevolg van de aardbeving. Dat meldde vrijdag een woordvoerder van de NAM.

De beving had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de omgeving van Loppersum. Hoeveel schade er precies is, is nog onduidelijk omdat er nog geen officiële meldingen binnen zijn. Daarvoor moet eerst een formulier op de website van de NAM worden ingevuld, zegt de zegsman.

Zo’n 900 mensen belden en mailden donderdagavond en -nacht met het KNMI om te vertellen dat ze een beving voelden.

Schadevergoeding

Burgemeester Albert Roodenboog van de gemeente Loppersum zegt dat de inwoners van zijn gemeente te weinig schadevergoeding van de NAM ontvangen.

Roodenboog vindt de paar honderd euro die gedupeerden krijgen voor scheuren in de muren, niet genoeg. Er moet ook worden gekeken naar de constructie van de woningen, zegt hij. Hij pleit daarom voor grondigere en dus ook duurdere inspecties door de NAM waarbij ook de bouwkundige staat onder de loep wordt genomen.

Roermond

Sinds 1986 doen zich in Noord-Nederland geregeld aardbevingen voor die veroorzaakt worden door gaswinning. Het gaat om 30 tot 40 bevingen per jaar. De zwaarste schok tot nu toe in Groningen had een kracht van 3,5 op de schaal van Richter en vond plaats in augustus 2006 in Westeremden.

De aardbeving van 1992 met Roermond als epicentrum geldt als de zwaarste tot nu toe in Nederland: die had een kracht van 5,8.

Lees meer over:

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie