HELSINKI - Europese leiders moeten zich voorbereiden op het uiteenvallen van de eurozone.

Dat heeft de Finse minister van Buitenlandse Zaken, Erkki Tuomioja, vrijdag gezegd in The Daily Telegraph.

Volgens Tuomioja bereiden Finse ambtenaren zich met betrekking tot de gemeenschappelijke munt voor op ''elke eventualiteit''. Het opbreken van de euro heeft niet de voorkeur van de Finse regering, aldus de minister. ''Maar we moeten vorbereid zijn.''

''Er zijn nu geen regels die aangeven hoe een land de eurozone kan verlaten, maar dat is slechts een kwestie van tijd'', aldus Tuomioja. ''Of het zuiden of het noorden zal breken met de munt, want deze dwangbuis veroorzaakt ellende voor miljoenen mensen en vernietigt de toekomst van Europa. Het is een totale catastrofe.''

100 procent

Het opbreken van de eurozone betekent volgens de minister niet het einde van de Europese Unie. ''Het zou de EU beter kunnen laten werken'', stelde hij.

Minister Alexander Stubb (Europese zaken en buitenlandse handel) liet aan persbureau Reuters weten dat de visie van zijn collega niet het officiële standpunt van de Finse regering weergeeft. Hij benadrukte dat zijn land voor de volle 100 procent achter de euro staat.

Finland is een van de vier landen binnen de eurozone met een AAA-rating, de hoogste kredietwaardigheid.

Spanje

Ook de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Michael Spindelegger pleit voor regels die het mogelijk maken een land dat zich niet aan de regels houdt, uit de eurozone te zetten.

Als die mogelijkheid er was geweest, dan had dat met Griekenland al lang moeten gebeuren, zei de minister tegen het blad Kurier. Spanje is een andere verhaal. ''Daar hebben ze ons niet voorgelogen'', constateert Spindelegger.

Lees alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier