Merkel bepleit politieke integratie eurozone

OTTAWA - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft andere leiders van eurolanden opgeroepen snel aan een verdere politieke en economische integratie te werken.

Tijdens een bezoek aan Canada, waar Merkel sprak met de Canadese premier Stephen Harper, zei ze ''dat het een kwestie is van de stap zetten die niet is gezet toen de monetaire unie werd gecreëerd, namelijk naar een politieke unie''.

Volgens de bondskanselier zijn de Europese landen ''al op de goede weg'', maar dringt de tijd zeer. Merkel sprak aan de vooravond van een serie van topontmoetingen in Europa. Zo houdt ze volgende week donderdag besprekingen met de Franse president François Hollande.

Hollande verzet zich tegen het doorvoeren van een begrotingsunie en wil liever dat in Europa gezamenlijke obligaties worden uitgegeven, de zogenoemde eurobonds. Daar is Merkel op haar beurt fel tegenstander van.

Zwarte maandag

In 1991 pleitte Nederland al voor een politieke unie. De Monetaire Unie was toen net in de maak met het Verdrag van Maastricht, onder het voorzitterschap van Nederland.

Toenmalig premier Ruud Lubbers van het CDA diende hiervoor een voorstel in, maar dat werd tot zijn verbazing door bijna alle betrokken landen geblokkeerd. Alleen België steunde het initiatief van Lubbers

Die dag, 30 september, wordt voor de Nederlandse diplomatie ook wel 'zwarte maandag' genoemd.
 

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie