DEN BOSCH – Nederland staat internationaal in de top drie van landen waarin het aantal faillissementen voor het komende jaar gaat stijgen.

Dit jaar gaan er 25 procent meer bedrijven failliet en alleen in Griekenland (30 procent) en Portugal (50 procent) gaan er meer bedrijven op de fles.

Landen in het Middellandse Zeegebied doen het sowieso niet erg goed, zo blijkt uit de berekeningen van kredietverzekeraar Euler Hermes op donderdag.

Nadat de afgelopen 5 jaar elk jaar verhoudingsgewijs meer bedrijven failliet gingen wordt voor dit jaar een record verwacht. Maar liefst 20 procent meer bedrijven gaan failliet in de Mediterrane landen.

Noord-Europa

In Noord-Europa is, op Nederland na, het vooruitzicht zonniger. België staat nog een stijging van 8 procent te wachten, maar in Denemarken neemt het aantal failliete bedrijven juist af met 1 procent en in Duitsland verandert het aantal niet.

Wereldwijd stijgt het aantal bedrijfsfaillissementen met 4 procent, gemiddeld genomen over de eurozone is de stijging 14 procent in 2012.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten neemt het aantal faillissementen dit jaar naar verwachting juist af. Opvallend is dat groeiland Brazilië met 28 procent toch een sterke stijging van het aantal faillissementen kent.

Euler Hermes ziet echter al met al kansen voor bedrijven, ook in de eurozone. Volgens de kredietverzekeraar zal de economie van de landen die de euro gebruiken, dit jaar met 0,4 procent krimpen, maar dient het herstel zich in 2013 alweer aan met een groei van 0,8 procent.

Klik op een land om het percentage te zien. De gegevens zijn afkomstig van Euler Hermes. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg