MKB kan 46 miljard euro meer exporteren

AMSTERDAM – Het Nederlandse midden- en kleinbedrijf (MKB) kan 46 miljard euro meer exporteren dan dat het nu doet. Vooral in de zakelijke dienstverlening is nog veel onbenut potentieel.

Dit schrijven analisten van het economisch bureau van ABN Amro. De onderzoekers namen de vier grootste sectoren onder de loep: de industrie, groothandel, vervoer en communicatie en zakelijke dienstverlening.

Dan blijkt bijvoorbeeld dat de zakelijke dienstverlening nog 13 miljard euro extra kan exporteren terwijl de branche in 2011 11 miljard euro aan diensten uitvoerde.

De analisten zeggen wel dat de exportmogelijkheden voor bijvoorbeeld accountants en notarissen beperkt zijn.

Grootste winst

De grootste winst valt te halen uit de industrie. Industriële MKB’ers kunnen nog 18 miljard euro uitvoeren tegen de 53 miljard euro die nu al wordt geëxporteerd.

Het blijkt dat vooral kleinere bedrijven in verhouding minder exporteren. Samenwerking en schaalvergroting zouden een oplossing kunnen zijn om meer uit te voeren.

Ondernemers in de groothandel blijken hun volledige exportpotentieel ook daadwerkelijk te benutten. Bijna de helft van alle groothandelaars exporteert nu al.

Toegenomen ondersteuning

In het algemeen concluderen de analisten dat bedrijven vooral onbekend zijn met de exportmarkt. De toegenomen ondersteuning vanuit brancheorganisaties en overheid is daarom een stimulans.

De onderzoekers berekenden het exportpotentieel door het exportaandeel van bedrijven die wel exporteren toe te passen op de omzet van de totale sector.

Beweeg de cursor over het diagram om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van ABN Amro. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg

Lees meer over:
Tip de redactie