BRUSSEL - Als je de administratieve lastendruk voor het bedrijfsleven met 25 procent wil verminderen, zoals het kabinet wil, moet je vooral de nationale wetten vereenvoudigen. De Europese regels lenen zich minder voor aanpassing, zei minister Zalm van Financiën dinsdag na afloop van overleg met zijn EU-collega's in Brussel.

Zalm mocht dinsdag een spreekbeurt houden over de recente studie waaruit blijkt dat het Nederlandse bedrijfsleven er 17 miljard euro per jaar aan kwijt is om papieren in te vullen en aan allerlei regels te voldoen. Nederland wil van het verminderen van de regels een speerpunt maken tijdens het komende EU-voorzitterschap, van juli tot en met december. Volgens Zalm waren alle ministers van Financiën het met dat streven eens.

Administratiekosten

Uit de studie blijkt dat de administratieve lastendruk voor 44 procent voortvloeit uit Nederlandse wetten en voor 56 procent uit internationale, meestal Europese. Zalms eigen ministerie is, door de fiscus die daaronder valt, goed voor 5 miljard aan administratiekosten. De regels die Volksgezondheid heeft opgesteld, bijvoorbeeld voor voedselveiligheid, kosten 3,2 miljard aan administratie en Sociale Zaken is door alle arbeidsregels goed voor ,5 miljard.

Lastendruk

Omdat EU-wetten meestal wat globaler zijn dan de precieze nationale regels, is het moeilijker om de lastendruk die eruit voortvloeit, te verminderen, vindt Zalm. “Het reductiepotentieel van Europese regels is wat geringer”, zei hij.

Toch vindt hij dat ook 'Brussel' een bijdrage moet leveren aan het verminderen van de papierberg. Zalm wil dat de Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, bij elk wetsvoorstel uitrekent, hoeveel extra administratiekosten eruit voortvloeien.