AMSTERDAM - De grote, goedkopere winkelketens rukken de komende tijd verder op in de Europese winkelcentra. Dat verwacht topman Maarten Hulshoff van vastgoedbelegger Rodamco Europe. “De consument blijft kritisch met zijn geld omgaan en daarmee blijft er een markt voor deze winkels”, stelde hij dinsdag bij de presentatie van de jaarcijfers.

Eind 2003 kwamen zes van de vijftien grootste huurders volgens Hulshoff uit de categorie prijsvechter. Rodamco Europe hanteert een ruim begrip voor het fenomeen prijsvechter. Onder meer de kledingketens H&M en Zara vallen daaronder, maar ook drogist Kruidvat en de winkels van Blokker rekent Rodamco daarbij.

“Het zijn ketens die drie zaken goed op orde hebben. Ze verkopen spullen tegen een scherpe prijs, ze volgen de trends op de voet en zorgen voor een sterke logistiek”, aldus Hulshoff. In alle markten ziet Rodamco internationale ketens die aan de voorwaarden voldoen.

Panden

Rodamco Europe bezit voor ruim 7 miljard euro aan panden. Circa procent daarvan zijn winkelcentra, voornamelijk in Nederland, Frankrijk, Spanje en Zweden. Hoewel in alle landen lokale winkeliers ook hun plek hebben in de centra, doet Rodamco steeds vaker zaken met grote ketens.

“Die willen graag op de belangrijke plaatsen zitten, de dominante winkelcentra, zoals wij die hebben.” De populaire winkels trekken bovendien veel publiek. Voor Rodamco Europe brengt dat een voordeeltje met zich mee, want op drukke locaties kunnen de huren omhoog. Om die reden is bijvoorbeeld Media Markt een graag geziene gast.

Klandizie

De klandizie voor de goedkopere winkel blijft volgens Hulshoff op peil, zeker als het consumentenvertrouwen laag blijft. “De opleving van begin dit jaar is volgens mij nog geen trendbreuk. Zo lang het vertrouwen onder nul blijft, blijft de consument de duurzame goederen mijden.”

Het lage vertrouwen had in 2003 weinig invloed op de winstgroei van Rodamco. De nettowinst steeg met 7,7 procent tot 309 miljoen euro. Het fonds profiteerde van stijgende huuropbrengsten die 3,9 procent klommen. Verder steeg de bezettingsgraad vorig jaar van ,2 procent naar 97,3 procent. De rentelasten namen 13,2 procent af in vergelijking met een jaar eerder. Voor het lopende boekjaar verwacht Rodamco Europe een winststijging van 5 procent.