Groei Duitse economie valt terug

WIESBADEN - De Duitse economie is in het tweede kwartaal met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat meldde het Duitse statistiekbureau dinsdag.

De groei lag daarmee lager dan in het eerste kwartaal. In die periode nam het bruto binnenlands product (bbp) van Duitsland met 0,5 procent toe. Het resultaat was wel iets beter dan verwacht.

Economen voorspelden gemiddeld een groei van 0,2 procent voor Europa's grootste economie in het tweede kwartaal.

De Duitse economie groeide vorig kwartaal met 0,5 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2011. In het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 1,7 procent op jaarbasis.

Vertrouwen

Het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in augustus volgens voorlopige ramingen verder afgenomen. Dat maakte het onderzoeksinstituut ZEW dinsdag bekend.

De index kwam uit op min 25,5, tegen min 19,6 een maand eerder. Economen rekenden in doorsnee op een onveranderde stand ten opzichte van juli.

Afnemen

Het is de vierde maand op rij dat het vertrouwen daalt. Volgens de onderzoekers geven de cijfers aan dat de groei van de Duitse economie in de komende 6 maanden verder zal afnemen. Dat geldt met name voor exportgerelateerde sectoren.

De analisten en beleggers zijn ook negatiever geworden over de huidige economische omstandigheden. Die index ging in augustus naar het laagste punt sinds juli 2010. Het ZEW-onderzoek werd uitgevoerd onder 262 analisten en beleggers.

Lees meer over:
Tip de redactie