DEN HAAG - In juli zijn 725 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek dat dit cijfer maandag bekend maakte, is dat uitzonderlijk veel.

In de eerste 7 maanden van dit jaar gingen 4475 bedrijven en instellingen op de fles. Dat is bijna 30 procent meer dan in de zelfde periode van 2011.

Het aantal faillissementen dat in een maand wordt uitgesproken, hangt nauw samen met het aantal zittingsdagen van de rechtbank in die maand.

Omdat dat aantal van maand tot maand sterk kan verschillen, wordt meestal gekeken naar het voortschrijdend driemaandelijks gemiddelde van faillissementen. In juli kwam dat uit op 667. Zo hoog is het driemaandsgemiddelde in decennia niet geweest, zegt het CBS.

Bouwbedrijven

Een woordvoerder van het CBS wijst erop dat het aantal faillissementen al maanden stijgt. Vooral het aantal bouwbedrijven dat bankroet gaat, neemt toe.

Volgens de woordvoerder hebben veel bedrijven de eerste economische recessie in 2009 nog net weten te doorstaan, maar vallen ze alsnog om door de tweede dip van vorig jaar. "De rek is eruit.''

Beweeg de cursor over de lijn om het aantal faillissementen te zien. De gegevens zijn afkomstig van CBS. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Sjors Rodenburg