Merk Ikea nu helemaal Nederlands

AMSTERDAM - Het merk Ikea wordt helemaal Nederlands.

De door Ikea-oprichter Ingvar Kamprad beheerde Liechtensteinse holding Interogo heeft de meubelmerknaam voor 9 miljard euro verkocht aan dochteronderneming Inter Ikea Systems in Delft.

Dat bevestigde een woordvoerder van het concern dinsdag aan NU.nl.

Volgens hem gaat het om een volledig interne verschuiving en afrekening om de structuur van Ikea helderder te maken.

Ikea is van oorsprong een Zweeds bedrijf en blijft dat ook, alleen de merknaam is nu verkocht aan het Nederlandse Inter Ikea Groep. Het concept van Ikea was al langer in Nederlandse handen.

Wereldwijd zijn er meer dan 330 Ikea-vestigingen in 40 landen, waarvan het concept nu vanuit het hoofdkantoor in Delft wordt beheerd.

Concept

Dat hoofdkantoor staat al jaren in Delft, omdat het belastingklimaat hier milder is dan in Zweden.

Door nu ook het eigendom van de merknaam naar Nederland over te hevelen hoopt het concern alle onduidelijkheid over het meubelbedrijf weg te nemen, benadrukte de woordvoerder.

Moederholding

Moederholding Interogo in belastingparadijs Liechtenstein blijft het overkoepelende orgaan voor alle Ikea-bedrijven. Er zijn ook nog Ikea-onderdelen in bijvoorbeeld Denemarken (retail) en Zweden (financien)

Interogo zou volgens eerdere schattingen een vermogen van zeker 10 miljard euro hebben, nog voor de verkoop van de merknaam aan de Nederlandse Ikeadochter.

Transactie

De verkoop van de merknaam is intern gefinancierd. In de transactie van 9 miljard euro is 3,6 miljard vanuit de moederholding aan de Nederlandse dochter overgeheveld.

Het restbedrag van 5,4 miljard is gefinancierd via een langdurige lening.

Onduidelijk

Vooral in de Zweedse publieke opinie zijn de onduidelijke macht van de familie Kamprad over Ikea, de geldstromen van het van oorsprong Zweedse bedrijf en de ingewikkelde structuur met holdings en bedrijven in verschillende landen regelmatig onderwerp van discussie.

Ikea publiceert sinds twee jaar zijn jaarresultaten, volgens kenners om tegemoet te komen aan de kritiek.

Lees meer over:
Tip de redactie