AMSTERDAM - De curatoren van het failliete DSB Beheer eisen twintig miljoen euro van Dirk Scheringa. 

Dat meldt RTL Nieuws maandag.

Er is beslag gelegd op een boerderij in het Noord-Hollandse Spanbroek en een vakantiewoning van Scheringa in Drenthe. Beide huizen staan te koop, de boerderij voor bijna twee miljoen euro en de vakantiewoning in het Drentse Norg voor bijna zes ton ton. Op beide woningen zit een hypotheek.

Spaargeld

De curatoren zitten ook achter het spaargeld van Scheringa aan. Toen DSB Bank in 2009 failliet ging had Scheringa ruim zeven ton op een spaarrekening staan. Net als alle spaarders van de bank kreeg hij een ton terug, omdat dit bedrag gegarandeerd was via het depositogarantiestelsel.

De zes ton die Scheringa niet terugkreeg heeft hij als schuldeiser gevorderd bij de curatoren van DSB Bank. Die willen nu een veelvoud van dit bedrag van Scheringa hebben.

AZ

Volgens de curatoren zwaaide Scheringa vrijwel alleen de scepter bij DSB Bank en moederbedrijf DSB Beheer. Het gedrag en de onkunde van Scheringa zouden DSB fataal zijn geworden, zo concludeerden de curatoren onlangs na onderzoek.

Zo bleef Scheringa geld steken in nieuwe spelers voor AZ, terwijl zijn eigen financiële topman had gewaarschuwd dat daar geen geld voor was. Ook stak hij volgens de curatoren op onverantwoorde wijze veel geld in het museum, een schaatsploeg en twee zakenvliegtuigen.

Toekomst

Volgens de curatoren geldt de aansprakelijkheidsstelling nu voor DSB Beheer, maar is het goed mogelijk dat Scheringa in de toekomst ook aansprakelijk wordt gesteld voor de ondergang van DSB Bank.