ROME - De Italiaanse premier Mario Monti heeft maandag het Huis van Afgevaardigden een vertrouwensstem gevraagd om 4 miljard euro aan bezuinigingen voor dit jaar versneld te kunnen doorvoeren.

Deze bezuinigingen stellen Italië in staat een geplande btw-verhoging voor zich uit te schuiven en het begrotingstekort te beteugelen.

Het Huis van Afgevaardigden zal zich op zijn laatst op woensdag over de vertrouwenssteun uitspreken. Vorige week kreeg Monti al het vertrouwen van de Senaat over zijn bezuinigingsvoorstellen.

De nieuwe besparingen voor dit jaar zijn een aanvulling op de in december aangekondigde geplande bezuinigingen van 10,5 miljard euro.

Omzetbelasting

Het pakket omvatte een verhoging van 2 procentpunt van de omzetbelasting, op dit moment vastgesteld op 10 procent en 21 procent, per oktober. De voorgestelde bezuinigingen zal deze verhoging uitstellen tot juli volgend jaar.

Een van de maatregelen in het versnelde pakket is het schrappen in de uitgaven voor de gezondheidszorg en een geleidelijke afslanking van het aantal ambtenaren.

Een deel van de maatregelen zal Italië, de op twee na grootse economie in de eurozone, helpen het begrotingstekort terug te dringen.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier