LAGOS - Mensenrechtenorganisatie Amnesty International beschuldigt oliebedrijf Shell van het ontduiken van de verantwoordelijkheid voor olielekkages in Nigeria. 

Het Brits-Nederlandse bedrijf ''verbergt zich voortdurend achter het sabotage-excuus'', terwijl gebrekkig onderhoud aan de infrastructuur ook voor enorme vervuiling zorgt, stelde Amnesty vrijdag.

De olierijke Nigerdelta kampt al jaren met grote milieuverontreiniging als gevolg van lekkages. Die zijn regelmatig het gevolg van sabotage door oliedieven die leidingen opblazen.

Volgens Amnesty gebruikt Shell 'sabotage' echter ook als smoes bij lekkages die het gevolg zijn van roestende leidingen en ander achterstallig onderhoud. Shell heeft in eerdere gevallen overigens wel de verantwoordelijkheid voor vervuiling erkend, maar Amnesty vindt dat de multinational dit op veel grotere schaal moet doen.

In augustus constateerde de UNEP, het milieubureau van de Verenigde Naties, dat zeker 1 miljard dollar nodig is om de olievervuiling in de Nigerdelta op te ruimen. Een gebied van ongeveer 1000 vierkante meter is op veel plekken tot meters diep verontreinigd.