WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de aankondiging van mogelijke nieuwe maatregelen door de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag verwelkomd. 

Acties van de ECB kunnen helpen de spanning op de financiële markten weg te nemen, stelde het fonds.

De ECB maakte eerder op de dag bekend mogelijk opnieuw obligaties van eurolanden op te gaan kopen. ECB-president Mario Draghi gaf daarbij aan dat die aankopen groot genoeg zouden zijn om de stijging van de rentes van probleemlanden in te dammen.

Hij koppelde de ingrepen echter aan de bereidheid van Europese overheden om hun noodfondsen voor hetzelfde doel in te zetten.

Losser beleid

Het IMF verwelkomde de bereidheid van de ECB om nieuwe stappen te zetten. ''Alleen monetair beleid is niet genoeg om de crisis op te lossen. Maar een losser beleid en onconventionele maatregelen zouden helpen de spanningen te verlichten terwijl verder beleid wordt ingevoerd.''

De Spaanse premier Mariano Rajoy noemde de boodschap van de ECB op een gezamenlijke persconferentie met zijn Italiaanse collega Mario Monti ''positief''. Monti gaf nogmaals aan dat Italië geen steun nodig heeft om de economie op poten te zetten.

Acties die ervoor kunnen zorgen dat de rentes die landen moeten betalen niet uit de hand lopen, zijn volgens hem wel welkom. ''Dat soort hulp moeten we onderzoeken.''

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier