ATHENE - Vertegenwoordigers van de EU, de ECB en het IMF ronden dit weekeinde de eerste onderhandelingen met de Griekse regering over nieuwe bezuinigingen af.

Dat zeiden bronnen binnen het Griekse ministerie van Financiën donderdag tegen persbureau AFP.

De Griekse regering moet 11,5 miljard euro aan nieuwe bezuinigingen vinden om in aanmerking te blijven komen voor de noodhulp van Europa en het IMF.

Volgens de bronnen moet zondag duidelijk zijn in welke uitgaven er wordt gesneden. De vertegenwoordigers van de geldschieters zouden vervolgens een pauze inlassen, waarin de Griekse regering de maatregelen moet uitwerken.

Noodleningen

De nieuwe bezuinigingen gaan volgens mediaberichten vooral ten koste van pensioenen, uitkeringen, zorgsubsidies en ambtenarensalarissen. Die bezuinigingen moeten Griekenland toegang geven tot het volgende deel van de noodleningen, ter waarde van 31,5 miljard euro. Definitieve toestemming daarvoor krijgt het land waarschijnlijk pas in september.

Zonder noodleningen dreigt Griekenland failliet te gaan. Het land kan in augustus al in financiële problemen komen als het niet de beschikking krijgt over een overbruggingskrediet om aan zijn verplichtingen te voldoen. Op 20 augustus moeten de Grieken circa 3,2 miljard euro aan leningen van de ECB aflossen.

Obligaties

Om de financiële nood te bestrijden, zou de Griekse regering van plan zijn deze maand voor 6 miljard euro aan korte obligaties uit te geven. De Griekse staat geeft gemiddeld voor zo'n 3,7 miljard euro per maand aan dergelijke leningen uit, die vooral door Griekse banken worden opgekocht.

Lees alles over Griekenland en de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over het Grieks faillissement