BELGRADO - Servië, kandidaat-lidstaat van de Europese Unie, ziet de bodem van de staatskas. Er is net genoeg geld om in augustus de lonen en pensioenen van ambtenaren te betalen.

Dat meldde minister Mladjan Dinkic van Financiën en Economie donderdag in Belgrado.

De Servische Staat kampt bovendien met een ''historische'' schuld van 2,2 miljard euro. Daarbovenop komen nog eens de schulden van honderden miljoenen euro's van staatsondernemingen.

Ondanks de hoge schuldenlast probeert de Servische regering met nieuwe leningen een bankroet af te wenden.

Centrale bank

De gouverneur van de centrale bank in Servië heeft ontslag genomen. Dejan Soskic stapt op omdat hij niet kan leven met een wetsvoorstel dat volgens hem de onafhankelijkheid van de centrale bank bedreigt. Dat maakte hij donderdag bekend.

Het wetsvoorstel geeft de regering meer controle over de bank. De indieners zijn parlementariërs van de door de socialisten geleide regeringscoalitie, onder leiding van premier Ivica Dacic.

In de regering van het Balkanland en kandidaat-lidstaat van de Europese Unie zitten naast de socialistische SPS ook de nationalistische SNS en de URS.

Nadat Soskic zijn ontslag had ingediend, gaf de centrale bank een brief vrij van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarin de internationale kredietverlener waarschuwt dat de gewraakte wet de autonomie van de bank aantast.

De EU en de Europese Centrale Bank (ECB) bekritiseerden het wetsvoorstel eerder ook.