AMSTERDAM - Verzekeraar Delta Lloyd heeft zijn operationele winst in de eerste helft van dit jaar redelijk op peil weten te houden.

Vanwege de aanhoudende turbulentie op de financiële markten heeft het bedrijf gekozen voor een lager risicoprofiel. Dat maakte Delta Lloyd donderdag bekend.

De onderneming haalde een operationele winst van 218 miljoen euro, een daling van 9 miljoen euro ten opzichte van de eerste helft van 2011. De vrij stabiele winstontwikkeling is onder meer het gevolg van lagere operationele kosten. Die daalden met 6 procent tot 399 miljoen euro. Delta Lloyd streeft ernaar de kosten dit jaar onder 820 miljoen euro te houden.

Langetermijnrente

Onder aan de streep liep het nettoverlies fors op, van 342 miljoen euro tot 942 miljoen euro. Dat is met name het gevolg van de dalende langetermijnrente en de sterk schommelende aandelenmarkten.

Het totale bruto premie-inkomen nam met 2 procent toe tot 2,87 miljard euro. Delta Lloyd geeft geen concrete prognose voor dit jaar vanwege de onrust op de markten. Wel stelt het bedrijf dat de markt voor collectieve pensioenen ruimte biedt voor groei.

Delta Lloyd Bank zag ook een flinke toename in de vraag naar bankspaarproducten. In de eerste helft van dit jaar groeide het bankspaartegoed met 412 miljoen euro naar een totaal van ruim 1,6 miljard euro. Dat is 76 procent meer dan een jaar eerder.

NHG

Op de hypotheekmarkt in België en Nederland gingen de zaken beduidend minder voortvarend. Als gevolg van de economische onzekerheid daalde de verstrekking van nieuwe hypotheken van ruim 1,2 miljard in de eerste helft van 2011 naar 462 miljoen euro.

Volgens Delta Lloyd is de kwaliteit van de hypotheekportefeuille uitstekend en bestaan de nieuwe kredieten voornamelijk uit hypotheken met een NHG-garantie.