AMSTERDAM - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil zo snel mogelijk in gesprek met DE Master Blenders 1753 over de boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Braziliaanse divisie van het kersverse beursgenoteerde koffieconcern.

De vereniging vraagt zo nodig een genoegdoening voor beleggers.

Dat schrijft de VEB donderdag in reactie op DE's mededeling over de onregelmatigheden in de boeken.

De vereniging stelt dat het er op lijkt dat DE geen controle heeft over de Braziliaanse dochterondernemingen en de informatie tijdens de beursgang vorige maand onjuist was.

ABN AMRO

Volgens de VEB zijn daarbij mogelijk ABN AMRO, de bank die de beursgang begeleidde, en accountant PWC ook nalatig geweest. De vereniging wijst op een uitspraak van de Hoge Raad over World Online.

Daaruit bleek dat banken en accountants de plicht hebben na te gaan dat een onderneming de boeken op orde heeft, stelt de beleggersorganisatie.

Ook het voormalige moederbedrijf Sara Lee, nu Hillshire Brands, krijgt een veeg uit de pan van de VEB. De fouten zijn begaan toen DE nog onder Sara Lee viel, benadrukt de belangenorganisatie.

Onregelmatigheden

Woensdag kwam DE naar buiten met de boekhoudkundige onregelmatigheden bij de Braziliaanse activiteiten. Volgens DE zou er sprake zijn van onterechte erkenning van omzet en onregelmatigheden bij debiteuren.

Daarnaast heeft het koffiebedrijf voorzieningen genomen voor voorraden en aanpassingen gedaan voor reserveringen voor belastingen. Het bedrijf zegt een diepgaand onderzoek te hebben gestart naar de gang van zaken bij de Braziliaanse tak.

Als gevolg van de onregelmatigheden zal het eigen vermogen 85 tot 95 miljoen euro minder bedragen. Daarnaast zal de nettowinst over het huidige fiscale jaar 45 tot 55 miljoen euro lager uitkomen, waarvan 20 tot 25 miljoen euro voor rekening komt van de operationele winst. De rest zal als bijzondere post op de afrekening komen.