WASHINGTON - De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, trekt nog geen nieuwe stimuleringsmaatregelen uit de kast. 

Tegelijkertijd ziet de Fed dat de Amerikaanse economie de afgelopen maand is vertraagd en staat ze klaar om in te grijpen bij een verdere verslechtering.

Dat maakte de Fed woensdag bekend na haar maandelijkse vergadering. De toon over de economie was negatiever dan vorige maand, toen de Fed nog over matige groei sprak.

''Het comité zal de inkomende informatie over de economie en financiële ontwikkelingen nauw in de gaten houden en zal indien nodig aanpassingen doen'', liet het beleidsbepalende orgaan woensdag weten.

De Fed herhaalde de verwachting dat de herfinancieringsrente waarschijnlijk nog tot ver in 2014 op het zeer lage niveau van 0 tot 0,25 procent blijft staan. De markt had rekening gehouden met een verlenging van deze periode van lage rentes.

Teleurstelling

De Amerikaanse economische groei nam in het tweede kwartaal af tot 1,5 procent. De vertegenwoordigers van de Fed herhaalden hun teleurstelling in de gebrekkige vooruitgang in het omlaag brengen van het werkloosheidspercentage van 8,2 procent.

De Fed-vergadering komt een dag voor een belangrijk vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB). Beleggers hopen op nieuwe stimuleringsplannen om de eurocrisis te bestrijden, na opmerkingen van ECB-president Mario Draghi vorige week dat de ECB alles zou doen om de euro te redden.