ATHENE - De politieke leiders van de drie regeringspartijen in Griekenland hebben overeenstemming bereikt over een pakket bezuinigingen dat 11,5 miljard euro moet opleveren.

De voorstellen van premier Antonis Samaras zijn geaccepteerd, zei minister van Financiën Yannis Stournaras woensdag tegen journalisten na afloop van het beraad.

De leider van de socialistische partij, Evangelos Venizelos, wil dat Griekenland meer tijd krijgt om de bezuinigingen door te voeren. Maar hij zei woensdag die eis nu opzij te schuiven in het belang van de Griekse economie.

De drie partijleiders worstelden wekenlang om tot overeenstemming te komen, waarbij Venizelos erop stond de bezuinigingen over 4 jaar te spreiden in plaats van over 2013 en 2014.

Volgens Stournaras is het streven de sociale effecten van de bezuinigingen zoveel mogelijk te beperken en is het de bedoeling het pakket tegen het einde van deze maand definitief af te ronden.

Steun

Griekenland probeert met de bezuinigingen nieuwe miljardensteun van de EU, de ECB en het IMF binnen te halen. Zonder die steun dreigt het noodlijdende land uit de eurozone te vallen.

IMF-directeur Christine Lagarde zei woensdag in Washington dat de internationale kredietverschaffer niet van plan is Griekenland de rug toe te keren. ''Het IMF verlaat nooit de onderhandelingstafel'', aldus de Française.

Lagarde vindt wel dat Griekenland meer kan doen om zijn problemen op te lossen, zoals meer belastinggeld innen van rijke Grieken en het doorvoeren van structurele hervormingen.

Alles over de ontwikkelingen in Griekenland in ons dossier

Vijf vragen faillissement Griekenland