MADRID - Een aantal Spaanse regio's verzetten zich tegen een beslissing van de centrale regering om hun schulden te limiteren. Hiermee komen nieuwe twijfels naar boven of Spanje zich kan houden aan de begrotingsafspraken met Brussel.

Regionale leiders spraken dinsdag met het Spaanse ministerie van Financiën af dat het schuldenplafond van de 17 regio's voor 2012 op 15,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) komt en voor 2013 op 16 procent.

Vier regio's, waaronder twee van de grootste, Andalusië en Catalonië, weigerden echter in te stemmen met de ingreep. Catalonië, de rijkste regio, boycotte de vergadering en de Andalusische vertegenwoordiger liep tijdens het overleg weg. Ook de Canarische Eilanden en de regio Asturias stemden tegen.

Extra bezuinigingen

De Andalusische financiële leider Carmen Marinez Aguayo zei dat het schuldenplafond betekent dat er in 2013 3 miljard euro extra moet worden bezuinigd op onderwijs en gezondheidszorg. ''Het is disproportioneel'', zei ze.

Vorig jaar waren de regio's de belangrijkste veroorzakers van het missen van Spanjes doelstelling om zijn tekort te beperken tot 6 procent van het bbp. In plaats daarvan kwam het tekort toen op 8,9 procent.

Spanje probeert momenteel de markt te overtuigen dat een volledig Europees noodpakket voor Spanje niet nodig zal zijn, na de 100 miljard euro die de eurozone al heeft toegezegd voor de Spaanse bankensector.