AMSTERDAM - Een onlangs aangenomen wet kan een enorm risico vormen voor zzp'ers die andere zzp’ers inhuren. 

ZZP-platform PZO waarschuwt voor boetes tot 36.000 euro bij gebrek aan registratie.

De wet Waadi, Wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediairs, is vanaf 1 juli gewijzigd en is bedoeld om malafide uitzendbureaus aan te pakken.

Maar volgens de PZO is de wet zo breed opgezet dat zelfstandigen die andere zzp'ers inhuren er ook onder vallen, aldus een woordvoerster tegenover NUzakelijk.nl. "Wij kregen een melding van een ondernemer dat hij ook onder de wet valt. Toen zijn we er zelf ook in gedoken."

Een mogelijke situatie waar de wet, volgens PZO, op van toepassing is, ontstaat als een zzp'er te veel werk aanneemt en een andere zzp’er inhuurt om opdrachten uit te voeren.

Ondernemersinschrijving

Om een boete te voorkomen moeten zelfstandigen bij de KvK de ondernemersinschrijving veranderen. Tot nu toe zijn er nog geen boetes uitgegeven. Het is ook nog onduidelijk wie de boetes gaat uitdelen.

De kans dat een boete wordt uitgegeven acht de woordvoerster klein. "Maar we vinden het belangrijk dat de zzp’ers tenminste op de hoogte zijn van de wet."

Geen zorgen

Een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verklaart dat zzp’ers zich geen zorgen hoeven te maken. "De bedoeling van de wet is om malafide uitzendbureaus aan te pakken."

"ZZP'ers hebben geen registratieplicht. Zolang ze zichzelf aanbieden voor werk hoeven ze zich niet te registreren."

Belangrijke uitzondering

Belangrijke uitzondering vormen ZZP'ers die een bv als rechtsvorm hebben. Wanneer deze zelfstandige onder toezicht en leiding van een derde werkt, stelt de bv zogenaamde niet-bedrijfsmatige arbeidskrachten ter beschikking en moet dat worden geregistreerd, zo verduidelijkt de Kamer van Koophandel.

De voorlichter van het ministerie benadrukt dat de pakkans voor malafide uitzendbureaus vergoot wordt door het breed opzetten van de wet. “Als je het heel specifiek opschrijft zijn er ook gevallen die niet worden gedekt.”